Marka Nedir? Marka Tescili Ve Sorgulama Nasıl Yapılır?

25 Ekim 202110,3 min299
marka nedir 1

Marka Nedir?

BRAND

Marka yönetimi vasıtasıyla şirketiniz veya işletmeniz için benzersiz bir kimlik yaratmanız her zaman önemli bir noktadır. Bir işletme olarak sunduğunuz ürün veya hizmet çok kaliteli bir yapıya sahip olsa da her zaman başarılı bir marka yönetimi ile ürün veya hizmetin doğru yansıtılması da önemlidir. Bu bağlamda iyi bir ürün veya hizmet sunmanın artısı her zaman bulunsa da marka yönetimi sağlamak da gelişen bir firmanın en önemli ihtiyaçları arasında yer alır.

Bir kişi, bir ürün, bir hizmet, bir firma, bir fikir gibi her unsur için marka insanların aklında oluşturulan algıdır. Buna bağlı olarak marka yaratma süreci ise kişilerin kafasında oluşturmak istediğiniz bu algının belirli bir faaliyet planı ile gerçeğe dönüştürülmesidir.Bu nedenle Wibisoft Dijital Ajans olarak sizin için geliştireceğiniz marka sürecinde örnek alınabilecek şekilde başarılı markaların faaliyetlerini ve en iyi ortak özelliklerini bir içerik haline getirdik.

Hedef Kitlenin Tanınması

Marka geliştirme sürecinde en önemli ilk adım hedef kitlenin tanınmasıdır. Bugün tarihte başarıyı elde etmiş bütün markalar hedef kitlesinin ilgi alanını, iletişim biçimlerini, yaş, cinsiyet ve demografik özelliklerini çok iyi bir şekilde incelemiştir. Çünkü bu bilgiler, marka kimliği oluşturma sürecinde ve pazarlama stratejilerinde çok iyi bir yol haritası elde etmek için her zaman yardımcı olur. Bu sayede işletme ve müşteri arasında daha güçlü ve doğal bir bağ kurulabilir.

Süreç içerisinde iyi bir marka kimliği elde etmek için büyük devrimler yaratacak bir fikir ile ortaya çıkmak bir mecburiyet değildir. Aslında hedef kitleye rakiplerinizden çok daha başka özel bir ayrıntı sunmanız dahi size olumlu katkılar sağlayabilir. Bu konumda çok basit bir yol haritası dahi tercih edilebilir. En önemli nokta, akılda kalıcı ve farklılık sağlayan bir yol çizmektir.

Marka Sürecinde Tutkunun Önemi

Çok kısa bir sürede kendi markanıza sahip olabilmek için ve hedef kitlenize güçlü bir şekilde ulaşmak için önünüzde hiçbir zaman hiçbir engel duramaz. Fakat bir marka elde etseniz dahi müşteri algısı elde edebilmeniz için uzun soluklu ve sabırlı bir yolculuğa çıkmayı kabul etmeniz gerekir. Örneğin, Bill Gates veya Steve jobs gibi başarılı girişimciler markaları için değer yaratmak açısından her zaman tutkulu davranmıştır. Bu süreçte tutkulu olmanız, çalışmayı keyifli hale getirirken, çevrenizde bulunan herkes ile coşkulu bir işbirliği yapmanızı sağlar.

Marka Sürecinde Tutarlılık

İyi bir marka süreci elde ederek farklı bir yaklaşımla müşterilere ulaştığınızda, sunduğunuz ürün veya hizmetin de belirli bir standarda sahip olması yani tutarlı olması gerekir. Örneğin, ulaştığınız hedef kitle, hizmet veya ürününüzü ilk defa temin ettikten sonra yaşadığı memnuniyeti her seferinde tekrar yaşamalıdır. Ürün ve hizmetlerde tutarlılık olmadığında ve kalite standardı bozulduğunda marka süreci kopuş yaşayabilir.

Markalaşma Sürecinde Rekabet

Günümüz ticaret dünyasına ve iş dünyasına bakıldığında çok büyük bir rekabet ile her an karşılaşacaksınız. Bu durumda rakipler arasından sıyrılmak ve müşteriler karşısında ön planda olmak için çok yoğun çaba sarf etmek gerekir. Pazarda hedef kitleye ulaşabilmek ve akla gelen ilk marka olabilmek için doğru bir şekilde rekabeti algılayarak sektörü takip etmeli ve her zaman yenilikçi adımlar ile süreklilik oluşturmalısınız.

Bugün dünyanın büyük markalarını incelerseniz, bu markalar müşterilerin gelmesini beklemek yerine müşterinin ayağına ulaşır ve onlara markanın değerini anlatarak, faaliyette olduğunu her zaman hatırlatır. Bu markalar müşterilerinin beklentisinin ötesinde bir algı yaratarak, başarılarıyla öncü olmayı her zaman hak eder.

Marka Sürecinde Ulaşılabilirlik

Algı yaratabilmek, başarılı bir marka süreci elde etmek ve insanların aklında kalıcı olmak için ulaşılabilir olmak önemlidir. Örnek olarak büyük şirketler pazarlama ve müşteri bağlantısı açısından çok büyük bütçeler ayırırken, birden fazla mecrada yer almayı seçmektedir. 

Bugün ulaşılabilir olma anlamında sadece internette bulunmanız ve sadece bir işletmeye sahip olmanız değil sosyal medyada ve tüm reklam mecralarında olabildiğince sık yer almanız ve hedef kitleye her noktadan ulaşmanız önemlidir. Bu nedenle günümüzde Facebook, Twitter, YouTube ve Instagram gibi sosyal ağlar başta olmak üzere her noktada insanlar size ulaşabilmelidir.Sosyal medya yönetimi konsunda profesyonel hizmet ve destek almak için çözümlerimize göz atabilrsiniz. Sosyal Medya kullanımı ve işletmelere sağladığı avantajları daha kapsamlı anlayabilmeniz için sizlerle online görüşme sağlıyoruz.

MARKA

Marka Türleri Nelerdir?

Eğer bir marka algısı oluşturmak istiyorsanız, tek çeşit ile birlikte tek bir marka türü üzerinden yola devam etmenizin mümkün olmadığını bilmeniz önemlidir. Çünkü her marka sağladığı işlev, ulaştığı hedef kitle, verdiği hizmet türü ve kapsamıyla birbirinden ayrılır. Özellikle marka tescili yapmak istiyorsanız, sırasıyla belirtilecek bu marka türlerini inceleyerek, kendi markanızı oluşturabilir ve sonrasında tescil işlemlerine geçiş yapabilirsiniz.

1- Şahıs Markaları

Kolayca anlaşılacağı üzere şahıs markaları bireysel olarak gösterdiğiniz faaliyetler sonucunda oluşturulan markalardır. Genellikle kişi kendi faaliyetleri ve kendine ait kanallar üzerinden iyi bir tanıtım ve pazarlama ile bir marka elde eder. Çoğu zaman arkasında bir işletme bulunmamak ile birlikte zayıf bir ticari yöne sahiptir ve genellikle danışmanlar, yaşam koçları, sanatçılar ve sporcular gibi kişiler bu tür markalara sahiptir.

2- Ürün Bazlı Markalar

Bu tarz markalar ambalajlı tüketim ürünlerinin oluşturduğu markalardır. Genellikle tüketicinin ihtiyaçlarını hızlı bir şekilde karşılamak için sunulan tüketim mallarının tanıtılmasında bu markalar görülür. Yani bir şampuan, bir diş ipi ya da deterjan markası örnek olabilir.

3- Hizmet Sunum Markaları

Bu markalar hizmet sektöründe yer alan işletmelerin oluşturduğu markalar olmakla birlikte bu hizmetler arasında da ulaşım, eğlence, eğitim, turizm veya sağlık yer alabilir. Türkiye’deki örneklere bakıldığında örneğin Yeditepe Üniversitesi, Hilton Otelleri, Pegasus veya Özel Hastaneler gibi markalar yer alır.

4- Kurum Markaları

Kurum markaları bir işletmenin ürün veya hizmet tanıtımından farklı olarak sadece kendisini ön plana çıkarmak için oluşturduğu markalardır. Aslında çoğu zaman ürün ve hizmet markası ile karıştırılan bu tarz markalarda müşteriler sunulan ürün ya da hizmetten çok kurum ile ilgilenir. Yani örneğin Apple, Microsoft,Özel bankalar, Vestel veya Ford örnek gösterilebilir.

5- İmaj Amaçlı Markalar

Bazı markalar tüketici de değişen bir algı oluşturmak için imaja yönelik bir değer yaratan markalardır. Yani ihtiyaçlara karşılık olarak bir ürün veya hizmetin satın alınmasından çok kullanıcının sadece kendini farklı hissetmek ve popüler olmak için seçtiği ürün ya da hizmetlere ulaştığı markalardır. Bugün dünya genelinde bilinen çok ünlü makyaj malzemesi markaları, içecek markaları veya gıda markaları imaj markası olarak türleridir.

6- Lüks Nitelikli Markalar

İmaj amaçlı markalar ile birbirine benzese de sadece statü amaçlı ürünler yerine çok nadir ve kıymetli üretimler sağlayan markalardır. Örneğin saat konusunda Rolex her zaman lüks kabul edilen bir markadır.

7- Kar Amaçlı Olmayan Markalar

Bazı markalar ticari faaliyet yerine sadece toplumsal amaçlı bir kurulum sağlarken, örneğin TEMA, LÖSEV veya Yeşilay gibi markalar bu başlık altında yer almaktadır.

8- Aktivist Markalar

Bu tarz markalar gerçekleştirdikleri faaliyetler, üretimler ve hizmetler ile bir amaç gütmektedir. Aslında bu bağlamda amaç markaları olarak da bilinen bu tarz markalar, kar amacı bulunmayan markalar gibi ticari anlamda ön plana çıkmazlar. Daha çok eylemsel bir yapıya sahip olan bu tarz markalar arasında örneğin Greenpeace gibi küresel markalar bulunur.

9- Lokasyon Markaları

Eğer bir şehir, mahalle veya bir bölge hakkında daha fazla bilinmesini sağlamak için marka süreci oluşturulursa, sonuçta lokasyon markaları elde edilir. Bu markaların amacı bölge veya şehri belirli fikir veya duygular ile anılan bir hale getirmektedir. Örneğin, turizm şehri, tarihi şehri, yatırım şehri veya eğlence şehri gibi anlamlar oluşturmak için marka şehirler sağlanır. Bu konuda dünya genelinde bilinen “Hiç Uyumayan Şehir” markası ile New York ya da “Aşk Şehri” markasıyla Roma gibi örnekler bulunmaktadır.


10- Ulus Markaları

Lokasyon markalarından daha fazla tüm bir ülkenin ve milletin saygın bir algıya sahip olması için yapılan çalışmalar ile bu tarz markalar elde edilir. Bir ülkenin toplumsal yapısı, turizm etkinlikleri, politikası ve kültürü ile birlikte pozitif algı yaratan markalardır. Dünyanın en büyük ulus markalarına bakıldığında ABD, Almanya, Fransa, Japonya, Kanada, İsviçre, Avustralya, İsveç, İtalya ve Birleşik Krallık gibi markalar bulunmaktadır.

Marka-Kilit

Marka

 

Marka Sorgulama

Bu noktaya kadar anlatılan marka türleri göz önünde bulundurularak, yeni bir marka süreci içerisine girmeye karar verirseniz, bu markanın daha önce başkası tarafından kullanılıp kullanılmadığını, telif hakkı süreci bulunup bulunmadığı mutlaka incelemeniz gerekir. İşte bu noktada marka sorgulama işlemi yapılır.


Marka Sorgulama Nasıl Yapılır?

Hedef kitlenizi belirledikten sonra ürün ve hizmetlerinizin kapsamı net bir hale geldiğinde, markalaşma süreci için artık marka tescili sorgulaması yapabilirsiniz. Marka sorgulama gerçekleştirirken, hizmet verdiğiniz veya ürün sunduğunuz sektörü göz önünde bulundurarak, bu alanların her birinde sorgulamayı teker teker yapmanız gerekir. Marka tescil sorgulama işlemi Türk Patent Enstitüsü sayfası üzerinde yapılabilir.

Marka Tescili Nasıl Yapılır?

Türk Patent Enstitüsü üzerinde yaptığınız sorgulamalar sonucunda başvuru açısından müsait görülen markalar için siz de tescil başvurusu gerçekleştirebilirsiniz. Bu başvurular Türk Patent Enstitüsü web sayfası sayesinde online olarak gerçekleştirilmek ile birlikte enstitüsü sizden markanın şekli, yazı tipi, görsel materyalleri gibi birçok farklı bilgiyi talep edecektir. Sonrasında bu bilgiler üzerinde bir inceleme yapılarak, eksiklik bulunup bulunmadığı ya da benzersiz bir marka olup olmadığı tespit edilir.

Türk Patent Enstitüsü değerlendirme sonucunda uygun gördüğü markalar için Resmi Marka Bülteni üzerinde bir ilan gerçekleştirir. 3 ay boyunca yayında kalacak bu ilan süresince herhangi bir itiraz ya da bir karşı başvuru gelmediği sürece 3 ay tamamlandığında artık marka tescil edilecektir.Bu açıdan Türk Patent Enstitüsü tarafından talep edilen ücret ödendikten sonra tescil belgesi düzenlenir.

marka tescili nedir 1 900x456 1

 

Daha fazla güncel içerik ve teknolojik gelişmelerden anında haberdar olmak için E-bültenimize abone olmayı unutmayın.

WİBİSOFT

 

 

Hemen Teklif Al

Projeniz hakkında kısaca bilgi vermeniz, ihtiyaçlarınıza daha hızlı yanıt vermemizi sağlayacaktır.
Bizi nasıl buldunuz?
4d492d851f7dcab7e00c47407243e666?s=96&d=mm&r=g

info

Gelişmelerden haberdar olun

Bizi Takip Edin